Sheraton Four Points hotel in Auckland Porte-cochère entrance sign design

Sheraton Four Points - Porte-cochère

The Porte-Cochère for the Sheraton Four Points forms the grand entrance to the hotel, announcing its presence to the street and providing shelter for arriving and departing guests. It brings a strong new element to the streetscape, signalling the building’s redevelopment.

Designed as a strong, solid form, the Porte-Cochère conveys a sense of protection for the hotel entrance, while its glazed roof and open walls ensure an abundance of natural light. Open timber slats on the ceiling and walls create a softer welcoming interior, which is accented by a living wall and natural-looking finishes.

Sheraton Four Points hotel in Auckland Porte-cochère design entrance with sign
Sheraton Four Points hotel in Auckland Porte-cochère design with wooden ceiling
Sheraton Four Points hotel in Auckland Porte-cochère design with grass wall and wooden ceiling
Sheraton Four Points hotel in Auckland Porte-cochère design with grass wall
Sheraton Four Points hotel in Auckland foyer design with blue couch

Sheraton Four Points - Hotel

396 Queen Street started its life as an office building and Russell Property Group have converted it into a Sheraton Four Points hotel. It is currently 19 floors and had floors added during the construction process. Studio Design + Architecture were asked to design the public areas of this project which opened in May 2018.

We also designed the level two lobby. As with all our projects we design in 3D. The brief for the lobby was to design an area where guests and visitors can meet and socialise. The strategic location of the cafe area provides a destination as well as a maitre’d position for the restaurant.

Sheraton Four Points hotel in Auckland foyer design drawing
Sheraton Four Points hotel in Auckland bar design drawing
Sheraton Four Points hotel in Auckland foyer design drawing
A LOCAL FLAVOUR

The brief for the interior style of the hotel was to feel current and international yet also have a connection to New Zealand through colours, textures and artwork so that visitors have a sense of where they are in the world. The main lift lobby is clad in a blackened steel with bronze negative details and this detail is carried up on each floor of the building. Columns are clad in bronze and there are double-height screen dividers to create privacy for seating areas. The restaurant has a casual, open feel and will be used for all-day dining, and dimmed down in the evening.

Sheraton Four Points - Conference Centre

The Studio Design + Architecture team also crafted the pre-conference and conference spaces for Sheraton Four Points. These were repurposed from pre-existing areas that were not square and had irregular columns. A mix of finishes was used to soften that lack of symmetry, and the coffered ceilings were accented with free-form custom designed light fittings.

The conference spaces are accessed from an entry way on Queen Street which also serves as a second entry for the hotel. A long ramp up to the functional conference rooms features a series of bronze fins and a very high stone wall on the other side. These accentuate the space and give a grand entrance feel to what might otherwise have seemed a very secondary and utilitarian area.

We would love to hear about the start of your new project